Products available

Friday, February 28, 2020

Nasi daging

1kg beras basmathi |rendam 30 minit dan tos


1liter air rebusan daging


500gm hirisan daging rebus


1cawan susu cair


2 helai daun pandan simpul


1 sudu makan rempah sup


1sudu makan rempah kurma


1 sudu pes tomato


2 sudu makan minyak sapi


2 sudu makan minyak masak


REMPAH PENUMIS:


1 batang kulit kayu manis


2 kuntum bunga lawang


3 biji buah pelaga


Garam secukup rasa


BAHAN KISAR:


5 ulas bawan merah


2 ulas bawang putih


3cm halia


 CARA MEMASAK:

Panaskan minyak dan minyak sapi, tumis daun pandan bahan rempah penumis.


Kemudian masukkan bahan kisar, serbuk kurma dan sup, tambah sedikit air dan tumis hingga pecah minyak.


Masukkan air rebusan daging dan susu cair bersama tomato puri dan kacau lagi.


Setelah air mendidih masukkan beras dan daging, perasakan dengan garam secukupnya.


Masak seperti nasi biasa lebih kurang 15-20 minit.


No comments:

Post a Comment