Products available

Friday, June 30, 2017

RESEPI SOTO AYAM KEBABOM BOM BOM

Semalam ada ramai orang PM nak resepi soto ayam kebabom bom bom.

RESEPI SOTO AYAM KEBABOM BOM BOM

SUP AYAM

BAHAN
1. Ayam seekor potong kecik kecik
2. Bawang kecik merah 4 biji (hiris)
3. Bawang putih 3 bijik (hiris)
4. Halis dua inci (hiris nipis)
4. Kayu manis sebatang
5. Bunga lawang 1 kuntum
6. Biji pelaga 3 biji
7. Rampah sup babas 4 sudu dibancuh
8. Garam
9. Air asam jawa
10. Serbuk Lada putih 1 sudu

Cara masak
1. Tumis bahan yang dihiris bersama bijik pelaga, kayu manis dengan bunga lawang sampai naik bau.
2. Masuk bancuhan rempah sup.
3. Masuk kan ayam. Tumis sekejap sampai ayam tu keluar air.
4. Masukkan air dua mangkuk
5. Tambah garam, lada putih.
6. Tutup dan biar mereneh.
7. Bila dah siap, tambah asam jawa. Perasakn dengan garam atau mana2 yg tak cukup.. Agak2 la.hihi
8. Dah masak boleh masuk dalam mangkuks.

Resepi begedil daging mudah

Bahan
1. Kentang 5 biji yang direbus
2. Bawang goreng. Yang ni sedap kalau gireng sendiri. Anggaran 4 bijik bawang kecik merah
3. Daging hancur kalau pakai yang ramli tu pakai satu belah je dan tumis dengan minyak dengan lada hitam
4. Daun sup
5. Lada putih
6. Garam secukupnya

Cara masak.
1. Lenyek-lenyekkan kentang yang direbus tadi. Tabur garam dan lada putih.
2. Masukkan daging hancur, daun sup, bawang goreng.
3. Gaul2 je macam biasa.
4. Bulat-bulatkan dia sebesar bola pingpong kemudian penyekkan sikit.
5. Masukkan dalam freezer sejam supaya nanti bila goreng tak hancur.
6. Mase nak goreng, panaskan minyak, pukul telur dengan garam secukup, golekkan begedil tadi dalam telur dan goreng smpai keperangan.

3. Suun goreng dengan minyak panas sampai kembang. Pastikan guna minyak yang banyak dan panas.

4. Sambal kicap senang je.. Potong cili pastu taruk la kicap��

5. Hiris daun sup nipis dan bawang goreng untuk accesorinya�� ada sesetengah orang suka goreng dada ayam dan carik2 isinya buat tambah sedap.

Pastuu siap untuk dihidang. Resepi atas ni naggaran untuk 5 orang sebab ayam seekor..

credit : Nur Adiba Hassan

No comments:

Post a Comment