Products available

Thursday, November 12, 2015

REMPAH SUP BUNJUT

REMPAH SUP BUNJUT
Bahan-bahan:
5 biji buah pelaga
7 biji bunga cengkeh
1/2 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan manis
1 sudu teh lada hitam
1 inci kulit kayu manis
2 biji bunga lawang

Cara membuatnya:
1.  Cuci bersih semua rempah.  Masukkan rempah dalam 1 helai kain kasa. 
2.  Bungkus kemas dan ikat dengan benang putih.

3.  Sup bunjut sedia digunakan.

Cara membuatnya:
1.  Cuci bersih semua rempah.  tumbuk atau kisar halus.
2.  Bungkus kemas dan ikat dengan benang putih.
3.  Sup bunjut sedia digunakan.

TIP UNTUK SUP
Kombinasi sup berbeza mengikut jenis masakan, tambahan lebih kayu manis digunakan untuk membuat sup daging lembu/kambing.  Kurangkan kayu manis bagi membuat sup ayam dan sup sayur.  Tambahkan daun bay@ daun salam, buah keras dan bunga kering berbentuk panjang (tidak diketahui namanya)vuntuk sup ikan.
ukkan rempah dalam 1 helai kain kasa. 

2.  Bungkus kemas dan ikat dengan benang putih.
3.  Sup bunjut sedia digunakan.

No comments:

Post a Comment