Products available

Sunday, May 26, 2019

Kambing Perap Rosemary ala italy

Kambing Perap Rosemary


    • 4 keping daging kambing
    • 2 tangkai herba Rosemary dipatah 2
    • 2 sudu makan sos cili
    • 2 sudu makan minyak masak
    • 2 sudu makan rempah kari
    • 3 biji bawang putih ditumbuk halus
    • 1 " halia ditumbuk halus
    • 2 sudu makan madu
    • garam dan gula ecukup rasa

    UNTUK SOS:

    • 1 ulas bawang | dicincang
    • 2 biji bawang putih | dicincang
    • 1 1/2 sudu makan lada hitam | ditumbuk
    • 35 gm stok perang (demiglaze) | dibancuh dengan sedikit air

    CARA MEMASAK:

    1. Gaulkan kepingan daging kambing bersama herba Rosemary dan perap selama satu jam. Saya perap semalaman
    2. Panaskan kuali dan panggang  daging kambing sehingga masak.
    3. Untuk sosnya, panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan.
    4. Masukkan bancuhan stok perang (demiglaze) dan serbuk lada hitam. Kacau sebati dan biarkan masak hingga kuahnya
    pekat.


    5. Angkat dan tuangkan ke atas daging kambing.

    No comments:

    Post a Comment