Products available

Monday, July 20, 2015

CARA MEMBUAT REMPAH NASI ARAB SENDIRI

CARA MEMBUAT REMPAH NASI ARAB SENDIRI
cuba lihat nasi arab yang saya buat tu!! saya suka menggunakan rempah nadi MANDY berbanding KABSAH sebab nasi mandy rempahnya lebih terasa.
saper yg susah nak dapat rempah nasi arab MANDY dan KABSA..boleh buat sendiri.. dibawah ni saya bagi resepinya...
Bahan utk rempah MANDY*
ini rempah2 yg perlu dikisar untuk dijadikan rempah nasi mandy. dibawah ini adalah sukatan untuk masak 3-4 cawan beras basmati. alau rajin buat banyak2 simpan dalam botol atau bekas kedap udara.
beras yg sedap buat nasi mandy dan kabsa ialah beras basmati" extra panjang " FAIZA
bahan bahan untuk dikisar
15 biji buah pelaga,*
10 kuntum bunga cengkih
20 biji lada hitam
3 helai daun salam* (Kering)
1 sudu besar biji jintan putih,*
1 sudu besar biji ketumbar*@ rempah campur* (lebih sedap jika guna rempah campur)
Cara:
1. Goreng semua bahan bertanda * tanpa myk sehingga naik bau.Bila dah naik bau kisar sehingga hancur dan
Kacau rata.Simpan didalam bekas yang kedap udara.
Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging.
dibawah ini cara cara buat rempah nasi arab 'kabsa
saper yg susah nak dapat rempah nasi arab KABSA...boleh buat sendiri.. dibawah ni saya bagi resepinya...
Bahan utk rempah kabsa*
1 sdu makan bunga cengkih
1 sdu makan lada hitam
1 sdu makan jintan manis*
1 sdu makan jintan putih*
2 sdu makan ketumbar biji*
1 sdu makan buah pelaga*
1 sdu makan serbuk kunyit
Cara:
1. Goreng semua bahan bertanda * tanpa myk sehingga naik bau.Bila dah naik bau kisar sehingga
hancur. Satukan dgn serbuk cili dan serbuk cili.Kacau rata.Simpan didalam bekas yang kedap udara.
Jika tiada buah pelaga hitam, boleh gantikan dgn buah pelaga biasa. Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging

No comments:

Post a Comment