Products available

Saturday, July 4, 2015

TALAM LAPIS LABU

RESEPI TALAM LAPIS LABU
=======================
Bahan A:
2 cawan air
1 1/4 cawan gula
1/2 tsp garam
2 helai daun pandan di simpul
Bahan B:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung jagung
2 cawan santan pekat
2 cawan air
Bahan C:
1/2 cawan santan pekat
Bahan D:
1 cawan labu ( direbus dan lecek )
1 sudu besar pewarna kuning
Cara-caranya:
1. Masak bahagian A hingge gula larut. Ketepikan dulu.
2. Dalam mangkuk lain sebatikan bahan B. Gaul rata dan masukkan bahan A ke dalam B.
3. Satu bahagian di masukkan bahan C ( santan ) dan satu lagi bahagian masukkan bahagian D ( labu )
4. Bahagikan pula setiap bahagian pada 3 bahagian supaya dapat same banyak lapisan nye.
Cara memasak kuihnya:
1. Panaskan kukusan .
2. Masukkan adunan labu ke dalam loyang yang telah di alas plastik dan kukus selame 7 minit.
3. Lapiskan pula adunan santan dan kukus selama 7 minit.
4. Ulang sehingge habis 6 lapisan dan lapisan yang terakhir kukus selama 20 minit.
5. Bile kuih talam masak biarkan sejuk dahulu barulah di potong menggunakan pisau plastik.
P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
sumber : Resepi Shila Rusley
Jika Anda Suka ?? Sila Komen "SHARE"
JOM JADI AHLI MEMASAK !!!
JOM JADI AHLI MEMASAK !!!
Ingin Menu yang lazat ada 1001 menu !!!
Sila follow and like page dibawah:

No comments:

Post a Comment