Products available

Thursday, July 9, 2015

MEE BANDUNG

MEE BANDUNG
Boleh sesekali cuba resepi lazat memikat selera ini...
Bahan-Bahan:
1 paket mee kuning atau 1 kg (dicelur dan tuskan)
100 gm udang (dibuang kulit)
100 gm sotong (dihiris)
1 paket bebola ikan (biar sebiji-sebiji)
2 keping fish cake (dihiris)
2 mangkuk air rebusan kulit udang (stok)
(atau 1 kiub ayam + 2 mangkuk air)
5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 biji limau kasturi/limau nipis (belah 2)
2 biji telur
Sedikit sawi, cili merah (dihiris)
daun sup & daun bawang (dihiris)
1 biji tomato (dibelah)
bawang goreng
Garam & minyak masak
Bahan tumis:
2 s/b cili mesin
3 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar)
5 ulas bawang merah (ditumbuk/dikisar)
Cara:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih,
bawang merah & cili kisar hingga garing.
2. Masukkan stok udang/ayam dan biarkan mendidih.
3. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili,
sos tiram & garam.
4. Biarkan mendidih perlahan-lahan.
5. Masukkan udang, sotong, bebola ikan juga fish cake.
6. Masukkan sawi, hirisan tomato, kemudian
pecahkan telor, seakan telor mata kerbau dan masak selama 2 minit.
7. Hidangkan mee yang telah dicelur kedalam mangkuk. Tuangkan kuah keatas mee, hias dengan bawang goreng, hirisan cili dan hirisan limau juga daun sup/bawang 

No comments:

Post a Comment