Products available

Friday, July 3, 2015

Roti Jala

Bahan2 Roti Jala
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 ½ cawan air
  • 1 biji telur
  • sedikit pewarna kuning
  • 1 sudu besar marjerin ~ dicairkan
  • 1 sudu kecil rata garam
  • sedikit minyak (untuk lengser pada kuali)
Cara2nya 
  1. Campurkan semua bahan2 di atas menggunakan whisker hingga sebati. Tapiskan.
  2. Panaskan kuali. Lengserkan dgn sedikit minyak pada kuali.
  3. Menggunakan acuan roti jala... ceduk adunan tadi & kirai ke dalam kuali menjadi seperti jala .
  4. Biarkan hingga roti jala masak. Tak perlu dibalikkan. Terus saja angkat & masukkan ke atas pinggan lalu dilipat / digulung mengikut sesukaan anda.
  5. Buat hingga habis. (tak perlu lengser minyak setiap kali nak kirai roti jala.. lengserkan sekali sekala saja kerana dah ada marjerin dlm adunan... jika guna non stick pan lagi senang )
  6. Pastikan setiap kali sebelum menceduk adunan.. mesti sentiasa dikacau2 adunan terlebih dahulu supaya adunan sebati semula daripada proses mendapan.
  7. Hidangkan samada bersama kuah kari, rendang, serawa durian atau apa2 saja kuah kegemaran anda.
Bahan2 Kari Ayam
  • 1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil
  • 3 biji kentang ~ didadu kasar
  • 1 ulas bawang putih*
  • 4 ulas bawang merah*
  • 1 cm halia*
  • (tumbuk halus bahan2 bertanda*)
  • 4 sudu besar rempah kari ayam#
  • 2 sudu kecil serbuk cili#
  • sikit saja air asam jawa#
  • (campurkan bahan2 bertanda# jika pekat tambah sikit air)
  • 1 kotak santan segera/secukupnya santan
  • air secukupnya utk kuah (nak pekat jgn byk sgt)
  • sikit minyak
  • garam & perasa secukupnya
Cara2 
  1. Panaskan minyak, tumis bahan2 tumbuk & bahan campuran rempah. Kacau2 & biar hingga wangi.
  2. Masukkan isi ayam dan sedikit air. Biar mendidih & ayam hampir masak. Masukkan bahan2 lain spt ubi kentang, santan, garam & perasa dan masak hingga kentang empuk. Renihkan kuah dengan api yang kecil sehingga terbit minyak.
  3. Biarkan secukup rasa. Sedia dihidangkan bersama roti jala atau apa2 saja kegemaran anda.

KARI DAGING
Resepi Oleh : Lynn
Rujukan : My Resepi

1 ½ kg daging 
125 ml minyak 
5 labu bawang ~ di cincang halus 
12 ulas bawang putih ~ di cincang halus( ita kurangkan )
10 tangkai cili kering ~ di kisar (yang ni ita tambah)
2 kuntum bunga lawang 
2.5 cm kulit kayu manis 
4 biji buah pelaga ( ambil bijinya ) 
4 tangkai daun kari 
70 g rempah kari daging – di campur dgn 125 ml air – jadikan pes 
1liter santan cair 
500 ml santan pekat 
3 biji ubi kentang besar ( di kupas dan di hiris kasar ) 
garam secukupnya 

No comments:

Post a Comment