Products available

Saturday, January 21, 2023

NASI TURKI KAMBING


NASI TURKI KAMBING

BAHAN-BAHAN:

3 cawan beras basmathi | basuh & toskan
2 cawan air rebusan daging kambing
2 cawan susu cair
300gm daging kambing | potong dadu sederhana & rebus empuk
2 biji ubi kentang belah empat
2 biji tomato | potong bulat1 batang lobak merah |potong bulat
3 sudu makan minyak sapi
Garam secukup rasa
Kismis & bawang goreng | untuk hiasan
2 – 3 biji telur rebus | pilihan

BAHAN-BAHAN B (KISAR):

1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
3cm halia
2 sudu teh jintan putih

BAHAN-BAHAN C:

1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih

CARA MEMASAK:

Panaskan minyak sapi di dalam periuk lalu tumis bahan-bahan B dan C hingga wangi dan naik bau.

Masukkan daging kambing berserta air rebusan, susu cair, beras, garam, ubi kentang dan lobak merah lalu didihkan hingga nasi tanak. Gemburkan nasi menggunakan garpu dan ratakan.

Jika suka boleh tambah 2-3 biji telur yang telah direbus ketika cecair telah sejat dan gaulkan sebati. Tabur dengan kismis dan bawang goreng. Angkat dan sedia dinikmati

Info chef:
Enak jika dihidangkan bersama sup dan salad sayuran sebagai tambahan.

No comments:

Post a Comment