SAMBAL KELANTAN
Resepi turun temurun arwh nenek di Kelantan
Bahan2:
4 biji Bawang holland (dibakar/ panggang)
1 labu Bawang putih (dibakar/ panggang)
4 biji Tomato (dibakar/ panggang)
6 biji Cili merah
Segenggam Cili api (ikut level pedas masing2)
8 biji Limau kasturi (blender dengan kulit)
1/2 cawan cuka
2 keping kecik / 1 keping besar Gula Nisey (Gula kerek)
4 sudu makan gula putih (ikut level manis masing2)
Garam sedikit je
***tak payah tambah air
Cara2:
Blend semua bahan, biar kejap beberapa jam sebelum masuk dalam balang. Kalau simpan dalam fridge memang boleh tahan lama.
Sambal ni makan dengan apa pun sedap. Buat paste jadi kuah dengan ikan/ ayam/ udang pun sedap. Selamat mencuba gais.
Kredit : Ruby Suhana Said
No comments:
Post a Comment