Products available

Friday, January 13, 2023

SAMBAL KELANTAN


SAMBAL KELANTAN

Resepi turun temurun arwh nenek di Kelantan

Bahan2:
4 biji Bawang holland (dibakar/ panggang)
1 labu Bawang putih (dibakar/ panggang)
4 biji Tomato (dibakar/ panggang)
6 biji Cili merah
Segenggam Cili api (ikut level pedas masing2)
8 biji Limau kasturi (blender dengan kulit)
1/2 cawan cuka
2 keping kecik / 1 keping besar Gula Nisey (Gula kerek)
4 sudu makan gula putih (ikut level manis masing2)
Garam sedikit je

***tak payah tambah air

Cara2:
Blend semua bahan, biar kejap beberapa jam sebelum masuk dalam balang. Kalau simpan dalam fridge memang boleh tahan lama.
Sambal ni makan dengan apa pun sedap. Buat paste jadi kuah dengan ikan/ ayam/ udang pun sedap. Selamat mencuba gais.

Kredit : Ruby Suhana Said

No comments:

Post a Comment