Products available

Friday, January 27, 2023

Resepi Roti Benggali


Resepi Roti Benggali

Bahan-Bahan: (4 orang makan)

Bahan A –

350g tepung roti
1 sudu besar shortening
secubit garam

Bahan B –

120 – 160 ml air suam
1 sudu makan yis serbuk
2 sudu makan gula castor

Cara Membuat:

1. Semua Bahan A digaul sebentar. Bahan B digaul bersama.

2. Campur bahan A dan B, uli hingga licin dan lembut.

3. Perap hingga naik 2 kali ganda. Sekitar 30-40 minit.

4. Kemudian tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin, Bahagi kepada 2 bahagian dan susun dalam bekas yang telah digriskan.

5. Perap lagi hingga naik 2 kali ganda semula. Bakar 180 c selama 20-30 minit.

Enak dimakan bersama kacang pool, sup tulang, atau pun kari ayam. Selamat mencuba.

Tip : Air boleh masukkan sedikit-sedikit dulu takut terlembik adunan.

kredit : empunya resepi
#bestmalaysiafoodviral

No comments:

Post a Comment